Follow us on TikTok

Grøn Vandagame


Videnskabeligt navn: Physignathus cocincinus

Dansk navn: Grøn vandagame

Levealder: 10-20 år

Udbredelse: Sydøstasien

Lovgivning: Ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

Udseende
Den grønne vandagame kan få en totallængde på op til 80-100 cm, hvor 2/3 af den vil være hale. Hannerne vil kunne opnå en vægt på 600g og hunnerne 350g. Navnet fortæller en del, det er en øgle der har en kraftig grøn farve, og elsker at svømme. Ungerne er mere klare i farverne og har nogle lyse uregelmæssige tværbånd, som voksne vil de få en mere bleg farve. Voksne vandagamer har en tydelig kam der løber hen over hovedet og ned af ryggen. Deres kroppe er slanke og velegnede til at klatre.

Biologi
Denne agame holder til i træer og tæt ved floder, man vil tit kunne se den ligge på en passende stor gren ud over et vandløb, så de han holde øje med andre, og springe ned i vandet hvis faren lurer. Inden de tyr til at springe, vil de prøve at falde ind med grenen eller flygte ind i et krat hvis vandflugt ikke er muligt.

Hold i terrarium
Vandagamer bliver store og det skal man have i tankerne når man skal finde et terrarium, mange glemmer dette når de ser de søde små dyr hos dyrehandleren. Hvis man vil holde et par vandagamer skal tarrariet som minimum være L: 200, D: 100 og H: 150 cm. Det er vigtigt med et stort opvarmet vanddel, mindst 60% af bund arealet. Da det bliver en stor øgle, skal grene være store og solide, der skal også være planter i terrariet da de er skov levende.

I den varme enden af terrariet skal temperaturen ligge på 35-40 grader og i den kolde ende på 25-30 grader. Om natten slukker man for alt varme så temperaturen kan falde til 18-22 grader. Det er vigtigt at terrariet over dusches 1-2 gange om dagen, da de skal have det fugtigt. De kræver et almindeligt dagslysrør og et UVB-rør.

Foder
Det er et dagligt dyr der vil spise alt hvad den kan gabe over på sin vej. Foderet skal for det meste bestå af insekter af variation, det kan være melorme, kakerlakker, fårekyllinger, græshopper eller andet. Ikke for tit vil man kunne give dem en aflivet mus eller fisk. Man bør ikke give dem pattedyrkød da det feder en del.

Arten bliver hurtigt fed, så man kan lave en plan med hvor meget man skal give dem om ugen for at undgå dette. Alt foder skal tilføres vitaminer og mineraler. De vil også med velbehag tage søde frugter som mango, banan, kiwi, fersken o. lign. man kan med fordel købe babymos med lign. frugter til dem.

Sygdomstegn
Ligger dit dyr apatisk hen kan du være sikker på noget er galt, da det normalt er en aktiv øgle, og man skal kontrollere at man har passet den rigtig. Hvis der skulle opstå problemer som vægt tab eller flydende afføring bør en dyrelæge kontaktes. Manglende UVB og kalk, kan give rachitis, det vil kunne ses som deforme og svage knogler der ikke udvikles rigtigt. Hvis det opdages i tide kan det helbredes ved at give UVB og de rigtige vitaminer og mineraler.

Andet
Vandagamer kommunikerer ved at nikke med hovedet. I parringssæsonen vil de nikke kraftigt.

Hos dyrehandleren vil der normalt tilbydes opdrættede dyr, så der vil ikke være den store risiko at købe hos en dyrehandler, man bør dog stadig sikre sig de er friske og uden for sygdomme inden man præsentere dem for andre vandagamer.

Opdræt
Hvis man vil yngle på sine vandagamer vil en vinter hvile på 8 uger være at foretrække. Temperaturen skal sænkes 5 grader under normalen, og det samme med luftfugtigheden. Mange gange skal man skille dem ad i hvileperioden. Men mange gange vil de stadig formere sig uden sænkning af temperatur eller luftfugtigheden. Ved parring kan hunnen få sår og bløde, så skal parterne skilles ad.

Udrugning af æg
De vil ligge 1-2 kuld om året af 10-12 æg. Æggene skal udruges i vermeculite ved 30 grader i 90 dage, med en fugtighed på næsten 100%.

Pasning af ungerUngerne holde under samme forhold som forældrene, men luftfugtigheden skal være højere. Når ungerne har indhaleret hele blommesækken kan de fodres første gang med passene insekter og fluer.

Med tilladelse af:
Katja N Masters - Vetboxen.dk