Follow us on TikTok

Kronegekko - Correlophus Ciliatus


                                       

 

 

PASNINGSVEJLEDNING TIL NYKALEDONISKE GEKKOER 

Heriblandt Correlophus Ciliatus (Kronegekko), Mniarogecko Chahoua og Rhacodactylus leachianus. 

 

Junglemanor Copenhagen har siden 2018 holdt og avlet Nykaledoniske gekkoer og gjort os en masse erfaringer som vi synes vi vil give videre til nye i hobbyen. Da vi startede, brugte vi forskellige pasningsvejledninger på nettet og så en masse youtube videoer, for at blive bedst muligt klædt på til opgaven. Dog kunne vi konstatere at der er lige så mange forskellige måder at holde gekkoer på og meninger derom, som der er arter derude. Her har vi så samlet alle vores bedste råd om opstart af hold af de ovennævnte gekkoarter. 

 

KØB AF GEKKO 

Når du vælger en gekko som førstegangskøber, anbefaler vi at starte med en kronegekko som er en absolut sjov og underholdende gekko, og de kan let håndteres og de bider sjældent og hvis de gør, så er det ikke hårdt. Vi anbefaler også at man køber sin gekko af en velrenommeret avler i stedet for i en butik. Der er mange gode reptilavlere i Danmark, og det kan betale sig at læse anbefalinger og anmeldelser samt få anbefalet et godt sted af andre. Butikkerne køber ofte avlernes billige ”overskudsdyr” altså de dyr der er svære at sælge på messer og andre salgskanaler enten pga. farve, køn eller andet. Butikkerne overholder heller ikke altid dyrenes basale behov for trivsel, og holder f.eks. ofte flere gekkoer sammen selvom de er solitære (lever helt alene) i naturen. Dette medfører undervægt, graviditet, MBD knoglesygdom (Metabolic bone disease) fordi der ikke fodres med god og næringsrig foder/insekter. Og så er en stresset og måske fejlernæret gekko ofte heller ikke let at gøre håndvandt. Leachianus gekkoer er store og kan derfor også bide hårdt, selvom med den rette viden kan man sagtens undgå at blive bidt. Vi anbefaler dog især børn at starte med en kronegekko eller en chahoua. Udover valg af gekko skal man også overveje hvad dyret kræver af pleje for at den skal passe bedst muligt ind i familielivet. Her er de nævnte gekkoarter de letteste at tage sig af, idet de hverken kræver varmelamper eller varmesten/måtter. Disse gekkoer trives fint i stuetemperatur, og er man ikke superglad for at have insekter i sin bolig, kan disse arter overleve på frugt/insekt mosen alene.  

 

TERRARIETS STØRRELSE & INDRETNING 

  • 1 stk. terrarie (exoterra, ZooMed el. lign.) HUSK, der bør være fuld net i toppen. 
  • 1 stk. ovenlys evt. m. UVB i lav styrke. 
  • 1 stk. hygrometer til at måle luftfugtigheden. 
  • 1 stk. håndmister. (sprayflaske) 
  • 1 stk. foderpincet. 
  • Korkstykker og grene der passer til terrariet. 
  • 1 stk foderledge (ophæng til vand/foderskåle) 
    m. sugekop eller magnet. Evt ekstra plastskåle til skift. 
  • Planter såsom Bromelia, Guldranke, Bregne, o.l 
  • Substrat/kokoshummus samt tørre blade. 
  • Legakugler/ukrudtsdug (kun hvis der anvendes automatisk mistingsystem) 

 

Gekko unger op til 12-15 mdr. kan let holdes i et mindre terrarie så de føler sig trygge og så ejer kan følge med i gekkoens udvikling. Det kan være svært at monitorere en lille gekkos afføring / hamskifte mm samt finde en lille gekko i et stort terrarie fyldt med planter. Derfor anbefaler vi at unger holdes i maks. 30x30x45 cm og voksne holdes i minimum 45x60x60 cm. HUSK at terrarier til disse arter helst skal have trådnet i toppen samt luftventilation foran på den nederste del. Dette for at sikre den bedst mulige luftfugtighed, så gekkoen trives. For lidt ventilation i terrariet, kan medføre hud svamp og respiratoriske problemer hos dyrene som let kan medføre mistrivsel og død. En tommelfingerregel er at man kun sprayer planter og ruder i terrariet om aftenen, så luftfugtigheden kommer op på 85-95% i de tidlige aften/nattetimer… og så kan terrariet tørre ud henover den næste dag. Sørg ALTID for at der ikke står vand i bunden af terrariet… dette kan evt. undgås ved at lave et dræn af 3-5cm lega-kugler i bunden, ukrudtsdug henover og substrat for oven, dækket af lidt tørre blade mm. Så kan overskydende fugt fra mistingen, lægge sig nederst så der ikke dannes mug mm. Normalt kan en let misting (spray) sagtens ske så der ikke danner sig vand i bundlaget, men anvender man eksempelvis et mistingsystem som er indstillet til at miste i 30 sekunder hver anden aften, kan der let samles vand i bundlaget. Nykaledoniske gekkoer elsker at sove bag store blade på planter som eks. Monstera, Svigermors skarpe tunge, Guldranker, Bromelia og lign. Især Bromelia er en super plante da vandet fra misting om aftenen samler sig i plantens kerne, så gekkoen senere kan drikke deraf. Vælger man disse planter til sit terrarie, undgår man også at gekkoerne ødelægger planterne da de er hårdføre. Det er en god idé at fylde mos i korkrør – husk bare at spraye dette ved hver misting, så det ikke går ud. Gekkoer lever højt i træer og buske, så de foretrækker at man bygger klatremuligheder og skjulesteder op i højder, så de hurtigt føler sig trygge. Hæng også gerne foder/vand skåle med sugekopper oppe i højden evt. tæt på korkstykker eller grene så de kan sidde godt når de spiser. Husk både at tilbyde vertikale og horisontale grene/korkstykker… 

Man kan have en lille mælkekapsel liggende i bunden med Calcium/3D pulver så de altid har adgang til at regulere sine behov. Derudover anbefaler vi også at have en glatsidet skål stående til fodring af insekter såsom dubia kakerlakker, melorme m.m. og husk gerne at smide en knivspids calcium/3D pulver derned så insekterne får dette på sig. Det er vigtigt så gekkoen kan fordøje insekterne.  

Ovenlyset kan indstilles med timer så gekkoen har lys fra eks. 7:00-19:00 om vinteren og fra 6:00-21:00om sommeren. DER SKAL IKKE OPSÆTTES VARMELAMPE. Hvis man absolut vil tilbyde sin gekko varme, bør dette være en varmeplade der kan sættes på ydersiden af glasset så gekkoen (nok mest hunner med æg) kan søge derhen selv.  

Temperaturen i terrariet skal være ”stuetemperatur” altså ideelt mellem 19-25 grader men der sker ikke noget ved at den i perioder bliver et par grader lavere eller højere dog skal man undgå for store udsving. 

Stil aldrig et terrarie et sted hvor solen fra et vindue/dør rammer terrariet.  

 

FODER 
Forslag til fodertyper, af mere kendte mærker på markedet p.t. Denne type foder skal røres op med vand, til en ”ketchup lignende” konsistens opnås. Gerne lidt tyndere, da det stivner lidt over den første time til to.  
 

  • Nekton pulver foder  
  • Repashy pulver foder 
  • Gecko Nutrition pulver foder 
  • Pangea pulver foder

og lignende 

Vi anbefaler at man IKKE fodrer med frugtmos alene da de ikke har godt af for meget sukker, men har stor glæde af en varieret kost. Insekter i enten pulverform (foderemne tilsat ovennævnte pulverfoder typer) fungerer fint som protein. Med protein, vokser din gekko bedre og bliver hurtigere mæt. 



 

Vi fodrer vores gekkoer med flere forskellige mærker af tørkost (frugt/insekt pulver der blandes op med vand) samt en stor variation af foderinsekter som vi også selv opdrætter her hos Junglemanor Copenhagen. Dette for at sikre at der ikke er parasitter eller andet skidt for vores fine dyr.  
Vi fodrer vores gekkoer flere gange om ugen (ca. hver anden dag) og 1-2 dage er insektdage. Man skal passe lidt på med insektfodring til gekkoer i fangenskab, da de har tendens til at blive lidt overvægtige… til gengæld er det supersundt for gekkoen at blive tilbudt forskellige insekter og typer mos.  

Vi fodrer med en bla. med Nekton, Repashy og Pangea. Vi har ikke kunnet få det til at fungere med andre mærker desværre. Vi vælger altid dem med figen eller Papaya og insekter for højt proteinniveau. Man skal holde sig langt væk fra jelly´s og sukkerholdige foderemner såsom frugtmos på tube. Det er vejen direkte til fejlernæring. Vi opdrætter selv foderinsekter og har p.t. voksmøllarver, dubia kakelakker, bænkebiddere (til de små gekkoer), sophobas larver (bedst til leachianus og chahous) samt almindelige melorme og ikke mindst buffalos til de helt små gekkounger. HUSK altid at have en bøtte med lidt calcium/3D pulver stående så du kan ryste insekterne deri før fodring. Hvis man ønsker at købe eks. Fårekyllinger eller græshopper hos en dyrehandler, kan man sagtens det… blot hold insekterne i en plastkasse for sig selv en uge eller to før fodring og giv dem masser af økologiske gulerødder, økologiske æbler mm. På den måde ”gut-loader” du insektet så det indeholder mest mulige næringsstoffer. Insekter bliver sjældent fodret når de står i plastkasserne ved dyrehandlerne og hvorfor købe insekter hvis de ikke har nogen næringsværdi for din gekko. Tilbyd så mange insekter som din gekko gider spise på insekt-dagen, og stop når den vender sig væk. Lad helst ikke insekterne kravle frit i terrariet men læg dem i skål eller fodre med tang. Hvis de får frit lejde, overtager de ind imellem terrariet og især fårekyllinger kan bide gekkoen når den sover og kakelakker kan gemme sig bag baggrundsdekorationen, og pludseligt er der unger eller også er de blevet kæmpestore så gekkoen slet ikke kan spise dem. Melorme og sophobas i bund-substraten, kan æde gekkoæg på ingen tid… det er supertræls og man får dem aldrig væk uden at tømme og udskifte ALT i terrariet.  

Som snack, kan vi finde på at skrælle en af vores børns slatne øko bananer eller figner fra skolemadpakken og blende den i frugtmosen eller give den direkte i små bidder til vores dyr… det elsker de. Det er også en god måde at gøre en gekko hånd tam på, ved at tilbyde lidt frugtmos på fingerspidsen. 

 

RENGØRING OG VEDLIGEHOLD 
 

  • Brug helst kun vand, og er der kalk der skal fjernes, kan man bruge en halv økologisk citron, og gnide på glasset og tørre efter med en klud med rent vand, og tør efter.  
  • Undgå kemikalier helt, da gekkoer sidder på glasset og siderne, og slikker dråber.

 

Det kan ikke rigtig undgås, at gekkoerne sidder på glasset foran og på siderne, så derfor bør man ruste sig med en barberkniv (til glaskeramisk komfur) som er ideel at skrabe afføring m.m. af med. Et godt råd er først at miste med sprayflasken. Lad fugten opløse skidtet i nogle sekunder og skrab derefter. Efterpudses med rent vand og en ren tør klud eller køkkenrulle. Er der synlige lorte på bunden tages disse op og smides ud, så der ikke dannes mug o.l. 

Drikkevandet skiftes hver dag. Husk også at vaske vandskålen af, for der kan danne sig slim og bakterier i vandet som ikke er sundt for din gekko. 

Vil man gå ALL IN, så kan man lave et bioaktivt terrarie ved at slippe en portion bænkebidere og springhaler ind i bundlaget på terrariet. På denne måde sørger de for at holde bundlaget rent. Vil man have et bioaktivt set up er det ret vigtigt at både springhaler og bænkebidere har adgang til et rigtigt vandkar i bunden af terrariet. Her drikker bænkebiderne og her formerer springhalerne sig. Bundlaget skal også helst være en smule fugtigt i dette tilfælde.  

 

Copyright 2023 - Junglemanor Copenhagen  

 

 



Typiske tegn på sygdom og nedsat trivsel 
Den sunde gekko er vagtsom, har klare øjne uden nogle former for puds eller rester af tidligere hamskifte. Halen skal være rund og tyk. Gattet skal være rent, og gekkoens afføring skal være fast. Typiske tegn på sygdom er spisevægring, løbende og ildelugtende afføring. Er gekkoen slap og inaktiv, kan dette være tegn på mistrivsel og/eller parasitter, hvilket skal behandles. Kontroller først, om anlægget/buret er indrettet hensigtsmæssigt. Tag en afføringsprøve og få den undersøgt hos din dyrlæge. Holdes flere dyr sammen, bør det symptomramte dyr isoleres. Ved mistanke om parasitter bør alle dyr tjekkes, da smittefaren dyrene imellem er høj.